zomertijd en wintertijd, uur tijdsverschil, 5 tips voor sneller in het ritme

Zomertijd en wintertijd: 5 tips om sneller in het nieuwe ritme te komen

Eén van de meest voorkomende overgangsverschijnselen is gedoe met slapen. Uren woelen en draaien, een hoofd dat maar blijft malen over alle to-do’s, een klok die ieder uur laat zien. Om gek van te worden! En dan staat binnenkort ook nog de zomertijd voor de deur: ontregeling van je slaapritme en één uur minder slaap.

Op een andere tijd naar bed gaan én opstaan heeft invloed op ons gestel. Je krijgt meer of minder zonlicht. En zonlicht heeft invloed op onze hormonen. Sta er maar eens bij stil: zodra de zon schijnt, voelen wij ons opgewekter, hebben we meer energie en zien we zaken veelal rooskleuriger in.

Het kan even duren voordat je aan die verschuiving in je slaapritme gewend bent. Waar je vroeger misschien geen enkele last had van die tijdsverandering, kan het nu zomaar een week duren voordat die verandering in je systeem is verwerkt.

Maar geen zorgen, deze 5 tips kunnen je helpen om gemakkelijker in het nieuwe ritme te komen.

1. Verzet de klok al eerder

Door de klok zaterdagmiddag (of zelfs vrijdagavond) al een uur vooruit te zetten, heb je langer de tijd om te wennen aan het nieuwe ritme.

2. Houd vast aan je persoonlijke ritme

Ga jij altijd om 23.00 uur naar bed? En sta je om 07.00 uur op? Houd dit vast! Ook al betekent dit de komende dagen wellicht wat minder slaap. Door je eigen vaste ritme te hanteren, went het sneller.

3. Licht en donker

Trek de gordijnen open zodra de wekker gaat. Maak een ochtendwandeling. Door ’s ochtends bewust het licht op te zoeken, snapt je biologische klok dat de dag is begonnen. De aanmaak van melatonine wordt geremd, waardoor je minder slaperig bent en fitter aan de dag kunt beginnen.

Vice versa voor je nachtritme. Stimuleer de aanmaak van melatonine door lichten te dimmen en schermen weg te leggen, zodat je hersenen in een ontspannen avondmodus komen.

4. Eet op de ‘nieuwe’ tijden

Ook hier geldt: houd je persoonlijke ritme aan en eet op gezette tijden. Was dat voorheen 18.00 uur, dan is het ook 18.00 uur in zomertijd. Op die manier komt je lichaam zo snel mogelijk in het nieuwe ritme.  

5. Accepteer

Zelfs met deze tips kan het voor sommigen lastig zijn. Accepteer dat het voor jou misschien wel enkele dagen duurt voordat je ook gevoelsmatig je ritme hebt aangepast. De acceptatie dat het tijd kost, zorgt voor emotionele rust.

Nog een extra steuntje in de rug nodig? Er zijn verschillende overgangssupplementen die hierbij ondersteunen. Lees hier meer. 

Terug naar blog