stressmomenten tijdens de overgang

Stressmomenten tijdens de overgang kunnen opvliegers triggeren

Tijdens de overgang kunnen stressmomenten je opvliegers bezorgen. Herken je dit? Je bent op je werk in gesprek met een collega. “Poeh, wat lig ik toch veel wakker!”, zegt ze. “Daardoor ben ik erg moe. En merk ik dat ik de laatste tijd nogal eens wat vergeet.” Plots vlieg je omhoog uit je bureaustoel. “Jeetje, afspraak met mijn projectgroep vergeten.” Je grist je spullen bij elkaar en voelt een opvlieger opkomen. Ook dat nog!

Adrenaline, die door een stressmoment door je lichaam stroomt, heeft verschillende effecten. En aangezien je hormonen tijdens de overgang (helaas) tijdelijk uit balans zijn, verstoort zo’n stressmoment de disbalans nog meer. Ons lichaam is zo geëvolueerd, dat stress(hormonen) voorrang hebben; vluchten voor een wolf is immers van levensbelang. Tijdens zo’n stressmoment heeft je lichaam weinig tot geen energie voor het in balans houden van ander processen. Zo gaan tijdens momenten van stress de spijsvertering en voortplanting ‘on hold’.

Meer stressmomenten door lagere stressbestendigheid

Tijdens de overgang hebben veel vrouwen een lagere stressbestendigheid dan voorheen. Door de hormoonverandering is de filter gevoeliger afgesteld; prikkels van buitenaf lijken heftiger binnen te komen. Daarnaast zijn de bijnieren hard aan het werk om de wegvallende productie van oestrogenen door de eierstokken op te vangen. Dat vreet energie! In combinatie met een gedoe met slapen – één van de meest voorkomende overgangsverschijnselen –balanceer je op een randje.

Welke stressmomenten herken jij? Deel jouw ervaring.

Iedere vrouw is anders en ook stressmomenten uiten zich op diverse manieren. Voorbeelden uit de praktijk:

  • Marja is zenuwachtig voor een presentatie die ze over drie uur moet geven. Ze merkt dat ze last heeft van haar maag. Dit had ze voorheen niet.
  • Nadine kreeg hartkloppingen toen ze in een gesprek met een collega geconfronteerd werd met iets wat ze was vergeten. 

Wij zijn heel benieuwd hoe dit voor jou is.

  • Welke stressmomenten hebben invloed op jouw overgang?
  • Welke verschijnselen treden dan op?

Deel het met ons via info@yuforyou.com. Wij leren graag van jou! Zodat wij op onze beurt weer andere vrouwen kunnen helpen. Onder andere met tips om te ontspannen!

Terug naar blog