ontspanningsoefeningen bij menstruatiegedoe

Wat kun je doen voor verlichting van gedoe bij heftige menstruaties?

Veranderingen in je menstruatie zijn vaak een (eerste) teken dat de overgang zich aandient. In de perimenopauze verandert de menstruatie en de cycli volgen elkaar sneller op, worden heviger en soms zijn er stolsels. Andere keren blijft een menstruatie uit, om vervolgens in volle glorie terug te keren. Inclusief heftige en vervelende buikkrampen. Doe daarom deze oefeningen en zorg daarmee voor verlichting. 

 1. Bij buikkrampen

  Ga op je buik liggen en duw de wreef van je voeten tegen de grond. Vouw je handen in elkaar achter op je rug terwijl je met je borst en hoofd jezelf omhoog duwt. Laat de handen los en buig je onderbenen naar je toe, zodat je je enkels vast kunt pakken. Adem in en beweeg je borst naar voren naar voren en omhoog door je voeten omhoog te duwen. Houd dit even vast en kijk naar voren. In deze houding beweeg je als een schommel op je buik van voor naar achter. Adem 5 tot 10 keer in en uit. Laat op een uitademing je enkels los en ga weer op je buik liggen. 

 2. Bij een zeurende onderrug

  Wil jij van die zeurende onderrug af? Ga op je buik liggen en breng je hoofd naar de grond. Gebruik de spieren in je rug om je hoofd en bovenlichaam omhoog te brengen. Adem in, kom omhoog door je ellebogen onder je schouders te plaatsen en kijk recht vooruit. Houd deze houding een aantal ademhalingen vast en laat weer zakken. 

 3. Bij stressmomenten en geestelijke onrust

  Ga op handen en knieën zitten. Breng je rechterknie naar je rechterelleboog. Breng je onderbeen naar voren zodat je voet terecht komt bij je linkerheup. Flex je tenen en breng je linkerbeen naar achteren en plaats je tenen op de vloer. Adem 5x diep in en uit. Wissel van kant. Dan ervaar je meer innerlijke rust.

 4. Bij obstipatie en zeurend gedoe aan hoofd en rug

  Begin op handen en knieën en je handen zijn op schouderbreedte. Vingers wijzen naar voren. Plaats je knieën op heupbreedte, recht onder heupen. Adem in en kantel je bekken; maak je ruggengraat hol. Breng je hoofd omlaag, zodat je een lichte stretch voelt vooraan in de hals. Open je borst. Adem uit en kantel je bekken naar voren, zodat je een bolle rug krijgt (denk aan een boze kat). Trek je kin in. 

 5. Bij gedoe en periodieke spanning aan je hoofd

  Ga op handen en knieën zitten. Spreid je knieën, maar houd je voeten bij elkaar door de grote tenen elkaar te laten raken. Ga rechtop zitten en buig op een uitademing naar voren met je armen langs je oren. Laat je voorhoofd rusten op de grond. Ontspan en adem een paar keer diep in en uit. Kom daarna langzaam weer omhoog met een rechte rug en ga weer op de je voeten zitten. 
Terug naar blog