3 tips voor ontspanning tijdens de overgang

Hoe ontspan je tijdens de overgang? Met deze drie tips lukt het jou ook!

Tijdens de overgang is je hormonale balans ontregeld. In een periode van zo’n tien jaar verander je van een vruchtbare vrouw in een onvruchtbare vrouw. Velen zeggen dat je na de menopauze (je laatste menstruatie), een wijze vrouw bent geworden. Dat is het goede nieuws. 

Veranderen kost energie

Tijdens de periode dat je in de overgang bent, wanneer je eicellen en je voortplantingshormonen afnemen, kun je te maken krijgen met allerlei vervelende verschijnselen. Stemmingswisselingen, hoofdpijn, maagzuur, urineverlies, opvliegers, gedoe met slapen en gedoe met je gewrichten. Ga er maar aan staan! Je lichaam werkt toe naar een nieuwe hormoonbalans en dát kost energie. Het blijkt dat veel vrouwen angsten ontwikkelen, onzeker worden en stressgevoeliger zijn (lees hier meer over stressmomenten in de overgang). Als je daarbij ook nog eens gedoe hebt met slapen, kan je extra gevoelig worden voor prikkels. Een stressmoment kan dan overgangsverschijnselen opwekken. 

Drie tips voor ontspanning

Hoe kun je in de hectiek van alledag toch rustig blijven of worden? Met deze drie tips gaat het je vast lukken. 

Tip 1 Ademhaling

Wanneer je voelt dat je een stressmoment in je lichaam hebt of als je je gejaagd voelt, ga dan op een rustige plek zitten. Leg je handen zachtjes op je buik. Adem dan langzaam en diep uit. Zover als je kunt. Laat de uitademing los, de inademing begint dan vanzelf. Volg je handen op je buik. Doe dit zes keer.

Tip 2 Mini-wandeling

Maak een kleine wandeling, bij voorkeur buiten. Als je echt geen tijd hebt kan het ook op kantoor of in je woonkamer als je thuiswerkt. Vijf minuten. Voel je voeten en merk elke stap op. Ervaar voelen je voeten in je schoenen. Hoe voelt het als je een stap zet? Hoe bewegen je voeten?

Tip 3 Luister naar Theta Waves of je favoriete nummer

Doe je oortjes in en laat je lekker meevoeren op de sound van Theta Waves. Liever iets anders? Zet je favoriete nummer op. Luister naar de tekst, de instrumenten en de beat. Zing lekker mee!

Voel jij je al meer ontspannen?

Terug naar blog