hormonale anticonceptie in de overgang

Kom je eerder in de overgang als je geen hormonale anticonceptie gebruikt?

Anja is 39; een vrolijke vrouw die 3 dagen per week in een kledingwinkel werkt. Ze gebruikt geen hormonale anticonceptie en menstrueert nog regelmatig.

Anja geniet van haar werk: het klantcontact, het adviseren en het praatje. De laatste tijd merkt ze op dat ze soms geïrriteerd raakt door klanten. ,,Laatst kwam er een vrouw in de winkel. Ik herkende haar. Ze wilde opnieuw een broek passen die ze de week ervoor ook al had gepast. Ik merkte dat ik er ongeduldig van werd en dacht ‘koop de broek of niet, maar val mij er niet mee lastig!’. Daar schrok ik van, dit gevoel heb ik niet eerder meegemaakt. De laatste tijd voel ik mij wel vaker ongedurig, opgejaagd en geïrriteerd. Dat herken ik helemaal niet van mezelf.”

Wat Anja niet weet, is dat stemmingswisselingen, opgejaagdheid en andere vage verschijnselen mogelijk samenhangen met hormonale verandering. Omdat Anja geen hormonale anticonceptie gebruikt, kan zij dergelijke verschijnselen mogelijk eerder ervaren. Bovendien denken we vaak pas aan de overgang als een vrouw ‘wapperend’ rondloopt. Toch kan het veranderen van je humeur, stemmingen en emoties een eerste aanwijzing zijn.

Is Anja vroeger in de overgang dan andere vrouwen?

Nee, dat hoeft zeker niet. De overgang is de periode van vruchtbare vrouw naar onvruchtbare vrouw. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het is een natuurlijk proces dat vele jaren (15 – 20!) duurt en gemiddeld start vanaf je 38e. De geleidelijke daling van de hormonen vindt ook plaats bij vrouwen die wel hormonale anticonceptie gebruiken. Alleen in dit geval wordt de daling van de eigen voortplantingshormonen (tijdelijk) aangevuld door de anticonceptie. Hierdoor worden overgangsverschijnselen gemaskeerd. Pas als de daling van de eigen hormonen zo laag is, dat de compensatie door de hormonen in de anticonceptie onvoldoende is, worden ook overgangsverschijnselen ervaren. Veelal op een latere leeftijd dan in het geval van Anja.

Er zijn vele onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van hormonen. Met uiteenlopende resultaten en adviezen. Bij YU geloven we niet in 1 goed antwoord. Belangrijk is: doe wat goed voor jou voelt! Wil je meer weten over het gebruik van hormonen tijdens de overgang? Klik hier

Liever natuurlijke ondersteuning bij overgangsverschijnselen? Neem dan eens een kijkje in onze shop. 

Terug naar blog