6 oplossingen voor een soepele overgang

6 oplossingen voor een soepele overgang

Ben je een vrouw? Dan kom je vroeg of laat in de overgang. Dit gebeurt meestal ergens tussen je 40e en 55e. De fase waarin de voortplantingshormonen afnemen, gaat voor de meeste vrouwen gepaard met allerlei overgangsverschijnselen. 

De overgang zelf is niet stoppen, maar er zijn wel manieren om soepeler door de overgang te komen. 

Wat zijn de opties? 

  1. Pas je leefstijl aan

Tijdens de overgang zijn er voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan. Deze kunnen de ongemakken namelijk triggeren of versterken. Kortom, vermijd suikers, koolhydraten, zure producten, gefrituurde producten en alles wat uit pakjes en zakjes komt. Laat je wijntje staan en stop met roken. Zorg daarbij voor voldoende beweging en voldoende ontspanning en kies zoveel mogelijk voor verse en onbewerkte producten.

  1. Hormonen

Overweeg je hormonen, laat je dan goed informeren. Ongeveer 5% van de Nederlandse vrouwen gebruikt synthetische hormonen (die in de fabriek worden gemaakt). 

  1. Bio-identieke hormonen

Een andere optie zijn bio-identieke hormonen. Eveneens chemisch vervaardigd, maar gemaakt uit plantaardige stoffen die modificaties hebben ondergaan. Bio-identiek betekent dat ze vergelijkbaar zijn aan de lichaamseigen hormonen. 

  1. Homeopathie

Homeopatische producten worden gekenmerkt door de manier waarop ze zijn gemaakt. Dit wordt het 'potentiëren van water' genoemd; een ingrediënt wordt in water met alcohol gelegd. Vervolgens verdund en meer verdund. Totdat de stof niet meer terug te vinden is in het mengsel. Het water draagt dan de potentie en energie van het oorspronkelijke ingrediënt. 

  1. Orthomoleculaire supplementen

Dit zijn hoog gedoseerde supplementen die de lichaamscellen voorzien van een optimale moleculaire omgeving. Kortom, het vult vitaminen- en mineraaltekorten in het lichaam aan.  

  1. Fyto-therapie

De moderne definitie van fytotherapie is het behandelen, verminderen of voorkomen van aandoeningen met geneeskrachtige planten, delen van planten (bladeren, bloemen, zaden, wortels) en de bereidingen ervan. Kort gezegd: druppels op basis van plantextracten. Het lichaam herkent deze plantensappen als natuurlijk. 

Vaak wordt een combinatie van deze 6 methodes gekozen voor een gewenst resultaat.

Weten wat voor jou werkt? Drie tips:

  1. Luister naar je lichaam!

Wat gebeurt er met je lichaam (en geest) als je een bepaald supplement gebruikt? Wat is goed voor je en wat niet?

  1. Kies op maat tijdens elke fase van de overgang

In de beginjaren van de overgang heb je andere supplementen nodig dan wanneer je niet meer menstrueert en nog wel opvliegers hebt. Kies bewust en laat je informeren.

  1. Praat erover!

Praten over de overgang met je partner en je vriendinnen lucht op!

 

Terug naar blog