de partner, het ligt niet aan jou

Voor de partner: het ligt niet aan jou!

Er was werkelijk geen land met mij te bezeilen. Ik stampvoette door het huis, sloeg met deuren en reageerde agressief als mijn man of één van de kinderen iets vroeg. Ze konden toch ook zelf wel eens iets doen? Als mijn man vroeg of hij kon helpen koken, sneerde ik “kook ik soms niet goed genoeg?” en als hij niets vroeg, slingerde ik hem toe “jij kunt ook wel eens wat doen”. Het was in die jaren nooit goed, wat hij ook probeerde. Het was lastig voor mij, want de hele wereld was tegen mij! De wereld kwam hard binnen.

Maar het was ook lastig voor mijn partner. Hij was soms ten einde raad en wist echt niet meer wat hij kon doen. Het enige dat ik nodig had, was een knuffel, me even vasthouden en een lief woord; ik schreeuwde om begrip en steun. Achteraf begrijp ik echter heel goed, dat hij dat niet meer kon opbrengen; ik was een vervelend serpent.

Net als een vervelende puber

Het is lastig als één van de twee mensen in een relatie wordt meegesleurd door de invloed van hormonen. Hormonen hebben invloed op allerlei processen in je lichaam, zoals de spijsvertering, je slaapritme en het ademhalingssysteem. Ook op je stressgevoeligheid, je humeur en je emoties. Van een puber weten we dat hij/zij door een lastige periode gaat. Als je zoon of dochter stampend door het huis loopt, vind je dat als ouders niet leuk maar je kunt het wel plaatsen. “Ach, laat maar even, die draait zo wel weer bij”, denk je dan.

In de overgang gebeurt met een vrouw iets vergelijkbaars als in de pubertijd. Alleen al dit besef kan verzachting brengen voor jullie allebei.

De heks

Voor jou als partner van een vrouw die in de (pre-)overgang is, kan het een lastige fase zijn. Je herkent soms je lief niet meer. De eens zo begripvolle en vrolijke vrouw is veranderd in een “boze heks”. Opeens kan ze er niet meer tegen als je je sokken laat slingeren, terwijl dat eerder geen probleem was. Opeens ben je te veel weg met vrienden of heb je te weinig oog voor haar. De verwijten stapelen zich op. Nee, dat is niet gemakkelijk! Niet voor haar (zij voelt zich waarschijnlijk onbegrepen) en zeker niet voor jou!

Het gaat voorbij. De ene vrouw heeft er meer last van dan de andere. De overgang duurt 5-10 jaar, waarvan de fase met humeurveranderingen en stemmingswisselingen een jaar of 2-3 duren kan. Echt… het ligt niet aan jou.

Liefs, Gisela

Terug naar blog