de overgang in alle soorten en maten

De overgang in alle soorten en maten

Vaak denken vrouwen en hun omgeving pas aan de overgang als ze "wapperend" rondlopen. Met een waaier of vestje-aan-vestje uit. Wanneer ze uit hun bed drijven en heftige menstruatiecycli hebben. Maar niets is minder waar! Er zijn ook “vage verschijnselen”; signalen, die wel degelijk te maken hebben met de daling van de voortplantingshormonen, maar die gezien je leeftijd (ongeveer 38-45 jaar) niet zo snel in verband worden gebracht met de overgang. Dit wordt de premenopauze genoemd. 

Premenopauze

Vanaf je tweede helft 30 beginnen de voortplantingshormonen te dalen. Sommige vrouwen ervaren rond hun 40e de eerste hormonale veranderingen, de meeste in de 2e helft van hun veertiger jaren. Er zijn hiervoor verschillende, mogelijke oorzaken: met hoeveel eitjes je geboren bent, de leeftijd waarop je moeder in de overgang raakte, het gebruik van hormonale anticonceptie en je leefstijl bijvoorbeeld. Je leefstijl bestaat uit verschillende elementen, zoals voeding, beweging en ontspanning. Of je rookt, wat je eet en drinkt, of je veel spanning ervaart en hoeveel je beweegt. 

Vroege signalen van de overgang

  • Droge ogen. Heb jij last van droge ogen en ben je rond de 40? Dacht je dat het kwam door het dragen van lenzen, de afstelling van de airco of hooikoorts? Dat zijn allemaal plausibele oorzaken. Een andere mogelijkheid is, dat het komt doordat je voortplantingshormonen afnemen. En één van de gevolgen daarvan is het droger worden van je slijmvliezen. 

  • Natuurlijk kan dat komen doordat je een druk leven hebt. Met schoolgaande kinderen, een nieuwe baan, een partner, veel reizen en leuke vriendinnen. Mogelijk ervaar je spanning door de veelheid aan dingen en wat het leven van je vraagt. Opgebrand raken ligt op de loer. Heb je er wel eens bij stilgestaan, dat dit te maken kan hebben met hormonale veranderingen?

  • Misschien ken je dat wel van jezelf tijdens je menstruatiecyclus? Twee, drie dagen voordat je ongesteld moet worden ben je prikkelbaar of huilerig. Wist je dat in de pre-menopauze de hormonen oestrogeen en progesteron (voortplantingshormonen) al flink kunnen dalen? En dat dit invloed heeft op je gemoed en je stemmingen.

Overgangsverschijnselen

Het typische “in de overgang” is erg generalistisch. De meeste verschijnselen heeft een puber ook! Behalve de opvliegers en het nachtzweten. Neerslachtig, bloedend tandvlees, haaruitval, puistjes, menstruatie-gedoe, kuitkrampen, migraine en veel andere verschijnselen ervaren pubers én vrouwen in de overgang. 

Maar er zijn nog veel meer (a-typische) ongemakken die jij kunt ervaren. Wij zijn erg benieuwd naar signalen die wat jou betreft samenhangen met de overgang. Met jouw input kunnen we nog beter inzicht krijgen in het proces. Welke signalen relateer jij aan de overgang? Mail ons op info@yuforyou.com.

Liefs,

Gisela Timmermans

Behoefte aan ondersteuning tijdens het overgangsproces? Lees de blog over de diverse mogelijkheden en kijk wat het beste bij jou past. 

Terug naar blog