menstruatie perikelen tijdens de overgang

Menstruatie perikelen in een vrouwenleven

 Over de menstruatie

 Gemiddeld menstrueert een vrouw 13x per jaar. Hoe meer je in harmonie met de natuur leeft, hoe meer je cyclus verbonden is aan de cyclus van de maan. Als vrouwen bij elkaar wonen (zoals vroeger in kloosters, maar tegenwoordig ook moeder en dochters, of vriendinnen in een meidenhuis) kan hun cyclus gelijk gaan lopen.

Menstrueren, hoe zit dat?

Als baby-meisje word je geboren met een kleine miljoen eicellen. De eerste tien jaar van je leven zitten die veilig opgeborgen in de eierstokken in afwachting van het moment waarop zij mogen rijpen. Vanaf een jaar of 11 begint dit proces van ei-rijping langzaam op gang te komen. Totdat het op een leeftijd van ± 20 jaar een regelmatige cyclus is geworden. Je menstrueert tijdens je vruchtbare periode. Dat is vanaf de pubertijd tot de menopauze. De menopauze is je aller, allerlaatste menstruatie. Gemiddeld is dat op 51,2 jaar.

De menstruatiecyclus
Elke maand rijpt er een eicel en verdikt de wand van de baarmoeder. Daarin kan een bevruchte eicel nestelen. Als de eicel onbevrucht blijft, verdwijnt de verdikking. Het bloed en slijmvlies van de baarmoederwand wordt afgevoerd langs de vagina. Dat is de menstruatiecyclus.

Als je hormonale anticonceptie gebruikt, dan heb je geen eisprong en menstruatiecyclus. Bijvoorbeeld bij de pil, hormoonspiraaltje, hormonaal implantaat. Je hebt dan een kunstmatige menstruatie of onttrekkingsbloeding. 

Hoelang duurt de menstruatiecyclus?
Je cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen, net zo lang als een cyclus van nieuwe maan tot en met donkere maan. Het kan ook iets korter of langer duren, 25 of 35 dagen.

Menstruatie in de pubertijd
De cyclus van een jong meisje komt geleidelijk op gang. Er rijpt een eerste eitje (de eerste menstruatie volgt hierop) en vervolgens kan het maanden duren voordat een volgend eitje rijpt. Het rijpen van de eicellen, het verdikken van de baarmoederwand en het afvoeren van het slijm en bloed gebeurt onder invloed van voortplantingshormonen. Deze nemen tijdens de pubertijd heel langzaam toe, totdat het niveau voldoende is voor een regelmatige cyclus in de vruchtbare periode.

Regelmatige menstruatie

Vooral in de eerste jaren van je menstruatie kan de cyclus onregelmatig en heftig zijn. Vaak gaat het gepaard met krampen en veel bloedverlies. Soms is het echt pijnlijk. Als de cyclus regelmatig geworden is, verdwijnen deze krampen meestal.

Overgang; de omgekeerde pubertijd
Tijdens de overgang gebeurt het omgekeerde. Doordat de eitjes opraken en doordat de kwaliteit van de laatste eitjes minder is geworden, nemen de voortplantingshormonen als gevolg hiervan af.

Signalen van de overgang

Op een gegeven moment, meestal tussen 45 en 51,2 jaar wordt de menstruatie onregelmatig en stopt op je 51e. Net als tijdens de pubertijd, kan dat weer gepaard gaan met veel bloedverlies, krampen, langer ongesteld zijn of korter. Het is een natuurlijk proces. Er zijn natuurlijke manieren om hier ondersteuning aan te bieden; het proces stoppen is onmogelijk, de eitjes zijn immers op. Voordat je menstruatie onregelmatig wordt, zijn er vaak al andere signalen dat de overgang zich aandient. Een kort lontje, vergeetachtigheid, gewrichten die zich roeren, slecht slapen, stemmingswisselingen, een periode van allerlei vage verschijnselen, die je ook gemakkelijk aan andere zaken kunt linken. Zodra de menstruatie onregelmatig wordt, herkennen de meeste vrouwen de overgang wel. Dan dienen zich vaak ook opvliegers en nachtzweten aan.

Overgangsverschijnselen

Zo'n 75% van de vrouwen heeft last van opvliegers en nachtzweten. Wanneer de menstruatie stopt, duurt het vaak nog 2-3 jaar voordat het hele systeem tot rust komt.

Terug naar blog