intimiteit en de overgang

Hoe blijf je intiem tijdens de overgang?

Dat korte lontje en die irritatie aan je partner… Hij (zij) is ook werkelijk vervelend, heeft zich niet geschoren, snurkt en heeft een buikje gekregen. De laatste tijd is hij ook nog eens een betweter. Poeh! En dan je kinderen… die kun je wel achter het behang plakken! Ze ruimen hun rommel niet op, komen te pas en te onpas thuis en laten de lampen in huis aan. En jij maar opruimen. Je bent het zat!

Oxytocine, het knuffelhormoon

Dit heeft onder andere te maken met de daling van oxytocine. Deze neuropeptide – dat als hormoon en neurotransmitter fungeert – speelt een belangrijke rol bij sociale interacties en het ervaren van plezier hierdoor. Door elkaar aan te raken of alleen al in de ogen te kijken, maakt je lichaam oxytocine aan. Het wordt niet voor niets het knuffelhormoon genoemd! En doordat deze, samen met de voortplantingshormonen oestrogeen en progesteron, geleidelijk afneemt, is het niet gek dat veel vrouwen in de overgang denken: ,,Ik ben blij dat de kinderen wat ouder zijn en meer zelf kunnen, want ik heb steeds minder zin in verzorgen.”. Het past bij het natuurlijke hormonale verloop van je leven.

Dampende seks, kaarsjes of allebei?

Het hoeft allemaal niet meer zo groots en uitgebreid als een jaar of tien geleden. Laten we eerlijk zijn, je vrijpartijen worden steeds sporadischer en er spat minder stoom vanaf. Wat dan wel? Je kunt heel bewust genegenheid inzetten. Het gevoel van waardering voor de ander en dat laten blijken met een vriendelijk woord, de kaarsjes aansteken en een goed gesprek. Geilheid maakt plaats voor aandacht en liefdevolle affectie. Hoe vul jij de ruimte die ontstaat nu je minder zorgtaken op je neemt en minder seksueel gedreven bent?

Terug naar blog