Gezonde recepten zonder triggers - Vis chowder

Vis chowder met groenten en croutons

 

Ingrediënten 
voor 4 personen

  • 650 ml kokend water
  • 40 gram boter
  • 50 gram spekblokjes
  • 1 stuks ui
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 200 gram peen 
  • 300 gram knolselderij 
  • 300 gram vastkokende aardappels (1)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stuks prei
  • 30 gram bloem
  • 200 ml melk 
  • 1 blokje (voor 500 ml) visbouillon (2)
  • 200 gram brood (1)
  • 1 klontje boter (voor de croutons)
  • 1 kneepje citroensap (3)
  • 400 gram witvis en zalm in stukjes
  • peterselie (garnering)



TIPS

1. Vervang de aardappel door meer knolselderij voor minder koolhydraten. En laat de croutons achterwege (of schep ze zelf niet op) om extra triggers te voorkomen.

2. Vaak raden we een gistvrije variant aan. Maar deze is voor visbouillon helaas moeilijk te vinden. Geen zorgen: de hoeveelheid gist vormt voor velen geen probleem. 

3. Je weet het inmiddels: wees voorzichtig met zuurhoudende producten als deze voor jou een trigger vormen. 


Bereiding 
🕒
 40-45 minuten

1.

Zet de waterkoker aan. 

2.

Verwarm de boter in een soeppan met dikke bodem. Bak het spek zachtjes.

3.

Snipper de ui en snij de bleekselderij in dunne plakjes. Voeg bij het spek en bak zachtjes mee. Voeg de gedroogde tijm toe. 

4.

Schil de peen, knolselderij en aardappels en snij in blokjes van 1-2 cm. Voeg toe. Hak de knoflook fijn. Voeg toe. Bak rustig een paar minuutjes verder. Kerf de prei in de lengte in en spoel zand er uit. Snij in ringen en houd apart. 

5.

Voeg de bloem bij het spek en groenten, roer goed om en voeg de melk, het kokende water en visbouillonblokje toe. Voeg ook de prei toe. Denk af en laat ca. 10 minuten zachtjes afgedekt koken. Roer af en toe, zodat het niet aanbrandt. 

6.

Maak de croutons: snij het brood in dobbelstenen van ca. 2 cm. Verwarm een klont boter en wat olie in een koekenpan en bak de croutons al omschuddend bruin en knapperig.

7.

Check of de soep de gewenste dikte heeft. Te dik? Voeg nog wat melk en/of water toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg een kneepje citroensap en de vis toe; laat dit 3-5 minuten meekoken. De vis zal snel gaar zijn. 

8.

Hak de peterselie fijn. Serveer de soep met de croutons en peterselie. 


Eet smakelijk!

    Terug naar blog