Gezonde recepten zonder triggers. Royale maaltijdsalade met chioggia en rode biet, sperziebonen, sinaasappel en pittige cashewdressing

Gezonde recepten zonder triggers. Royale maaltijdsalade met chioggia en rode biet, sperziebonen, sinaasappel en pittige cashewdressing

Ingrediënten 
voor 4 personen

  • 600 gram rode bieten
  • 500 gram krieltjes (1)
  • olie om te bakken
  • 300 gram sperziebonen
  • 100 gram cashewnoten
  • 2 stuks sinaasappel (2)
  • 4 tl mierikswortel 
  • 1 teen knoflook
  • 4 el witte wijnazijn / witte balsamicoazijn (3)
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 2 tl mosterd
  • 1 blikje sojabonen
  • 250 gram cherrytomaten
  • 1 stuks chioggia biet
  • 1 zakje babyleaf slamix
  • (optioneel) bleekselderij



TIPS

1. De krieltjes maken van dit gerecht een succes bij het hele gezin. Nog gezonder én net zo lekker: vervang de krieltjes door een extra hoeveelheid sperziebonen. Minder koolhydraten en meer vitamines. 

2. Sommige vrouwen krijgen opvliegers van rode biet. Pas daarom op met de hoeveelheid.

2. Extra (heftige) opvliegers na een drankje met een schijfje citroen? Laat dan de sinaasappel achterwege. Het zuur in citrusvruchten kan namelijk werken als trigger. 

3. Zuurhoudende producten kunnen in grote mate opvliegers versterken. In deze geringe hoeveelheid loopt het wel los. Maar ben je er gevoelig voor? Laat het dan achterwege. 


Bereiding 
🕒
 35 min

NB.

Laat de cashewnoten 2 tot 4 uur weken. Lukt dit niet? Geen ramp. Je kunt de dressing alsnog maken, alleen zal deze wat korreliger van structuur zijn. 

1.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet een klein laagje gezouten water op voor de sperziebonen.  

2.

Schil en snij de rode bieten in dunne partjes. Halveer de krieltjes. Meng met olijfolie, peper en zout en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster 20-25 minuten in de oven. 

3.

Verwijder de steeltjes van de boontjes (het puntje kun je laten zitten) en halveer. Kook - vanaf het moment dat het water kookt - in 6-8 minuten beetgaar. Giet af en spoel koud. 

4.

Maak de dressing. Giet de cashewnoten af. Rasp de sinaasappel en pers 4 el van het sap (bewaar de rest voor partjes later). Schil en rasp de mierikswortel. Hak de knoflook grof. Doe samen met de witte wijnazijn (of witte balsamicoazijn), olijfolie extra vierge en mosterd in de keukenmachine of bakje van de staafmixer. Mix tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout. Zet even weg. 

5.

Verwarm de sojabonen zachtjes in eigen vocht in het pannetje waar de sperziebonen in hebben gezeten. 

6.

Halveer de cherrytomaten. Schil de chioggia biet en snij in zo dun mogelijke plakjes (een mandoline is hierbij heel handig). Verdeel de rest van de sinaasappel in partjes. 

7.

Giet en spoel de sojabonen af. Meng voorzichtig met de tomaten, sla, sperziebonen, rode bieten, krieltjes, plakjes chioggiabiet en partjes sinaasappel. Meng de dressing erdoor. Snij eventueel nog wat boogjes bleekselderij, voeg toe en serveer. 

TIP

Sinaasappel en mierikswortel rasp je het beste met een zesteur. De Krat zweert bij die van Microplane. 

Eet smakelijk!

    Terug naar blog