Gezonde recepten zonder triggers. Linzenbowl met burned broccoli, tahindressing en ei

Gezonde recepten zonder triggers. Linzenbowl met burned broccoli, tahindressing en ei

Ingrediënten 
voor 4 personen

  • 250 gram dupuis linzen (1)
  • 1 blokje groentebouillon (2)
  • 2 stronk broccoli
  • olie om te bakken
  • 1 teentje knoflook in de schil
  • 200 gram wortel 
  • 2 stuks puntpaprika
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 4 stuks eieren
  • 3 el tahin
  • 2 el sojasaus
  • 2 el citroensap (uit een flesje) (3)
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl honing (3)
  • 0,5 tl chilivlokjes (3)
  • 2 kropjes little gem
  • naar smaak sesamzaadjes



TIPS

1. Wil je liever minder koolhydraten? Verlaag de hoeveelheid linzen en voeg meer wortel en/of paprika toe. Of kook een extra eitje voor meer verzadiging. 

2. Kies liever voor gistvrije bouillon. Maak het zelf of koop de gistvrije variant bij een ecologische supermarkt. 

3. Zuur, suiker en scherp: ingrediënten in deze categorieën kunnen werken als trigger. In deze mate is het effect te verwaarlozen. Als je er zeer gevoelig voor bent, wees er dan zuinig mee bij het opscheppen. 


Bereiding 
🕒
 40 min

1.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet water op voor de eieren. 

2.

Spoel de linzen af en zet op in ruim water met het bouillonblokje. Kook zachtjes in 20-25 minuten gaar. Giet af. 

3.

Snij de broccoli in roosjes en de steel in kleine stukjes. Bewaar de steel, meng alleen de roosjes met olie, een teentje knoflook (in de schil), peper en zout. Rooster op een met bakpapier beklede bakplaat ca. 20 minuten in de oven. De broccoli mag een beetje bruinverbrand zijn. 

4.

Schil de peen en snij in blokjes van 0,5 cm. Bak de peen en stukjes brocoolisteel in wat olie in een wok of koekenpan. 

5.

Snij de paprika in halve maantjes. Voeg bij de groenten en pers de knoflook erbij. Bak ca. 10 minuten op zacht vuur. Het mag nog een bite hebben.  

6.

Kook de eitjes halfhard in 7 minuten. 

7.

Maak een dressing van de tahin, sojasaus, citroensap, olijfolie extra vierge, honing en chilivlokjes. Druk de knoflook uit het schilletje, prak met een vork en meng erdoor. Breng op smaak met peper. Proef goed of het naar smaak is: de ene sojasaus is zouter dan de andere. Als de dressing te dik is, voeg dan een eetlepel water toe. 

8.

Snij de little gem in dunne reepjes. Meng voorzichtig met de groenten en linzen. 


9.

Laat de eitjes schrikken, pel en halveer. 


10.

Serveer de linzen-broccoli in kommetjes of diepe borden, leg de eitjes erop en laat iedereen de tahindressing naar smaak erover scheppen. Garneer met de sesamzaadjes. 

Eet smakelijk!

    Terug naar blog