Gezonde recepten zonder triggers. Geroosterde pompoen en bloemkool, witte bonenspread en tahindressing
Share
Ingrediënten
voor 4 personen
- 4 el citroensap (1)
- 8 el tahin
- 8 el water (voor de tahin)
- 1 tl chilivlokjes (1)
- 1 teen knoflook (voor de tahin)
- 1 stuks oranje pompoen
- 1 stuks bloemkool
- olie om te bakken
- 30 gram amandelschaafsel
- 2 blikjes cannellini bonen
- 1 blikje kikkererwten
- 1 stuks bosui
- 10 gram peterselie
- 6 el water (voor de bonen)
- 1 teen knoflook (voor de bonen)
- 3 el olijfolie extra vierge (voor de bonen)
- 1 tl komijnpoeder
- 4 stuks pita (2)
- 2 tl za'atar
TIPS
1. Reageer je heftig op zuur? Laat het citroensap weg uit de bonenspread en tahinsaus. Of verminder de hoeveelheid. Hetzelfde geldt voor de chilivlokjes, mochten pittige kruiden werken als trigger.
2. De bonenspread bevat een matige hoeveelheid koolhydraten en is erg vullend. Je doet er verstandig om het pitabroodje te laten staan.
3. Lijkt de saus een beetje te schiften? Geen paniek! Klop een tijdje door of voeg evt. wat heet (!) water toe en klop nog eens goed door.
4. Kijk uit met teveel en te vaak pompoen eten in de overgang.
5. Gebruik 2 bakplaten. En heb je meer bloemkool en/of pompoen? Rooster meteen alles mee en pureer een gedeelte hiervan tot soep. 2 vliegen in 1 klap!
Bereiding
🕒 35 min
1.
Verwarm de oven voor op 200 graden.2.
Maak de tahinsaus. Meng de tahin, het water, helft (!) van het citroensap en chilivlokjes in een kommetje. Pers de knoflook erbij en breng evt. op smaak met wat zout (zie tip 3).3.
Halveer de pompoen (schillen hoeft niet!), verwijder de pitten met behulp van een lepel en snij het vruchtvlees in blokjes van ca. 2 cm. Verdeel de bloemkool in roosjes en de steel in stukjes. Meng samen met de pompoen in een grote (!) kom met olie, peper en zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat (zie tip 4) en rooster 20-25 minuten in de oven. Hussel halverwege.
4.
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan. Zet weg en laat afkoelen.
5.
Giet de cannellinibonen en kikkererwten met vocht en al in een pannetje. Verwarm zachtjes.
6.
Snij de bosui in dunne ringetjes. Hak de peterselie fijn.
7.
Hou 1 eetlepel bonen/kikkererwten per persoon achter voor later. Draai de bonen in het bakje van de staafmixer met de aangegeven hoeveelheid water, knoflook, andere helft van het citroensap, olijfolie extra vierge en komijnpoeder tot een gladde spread. Voeg zo nodig wat water toe.
8.
Rooster de pitabroodjes een paar minuten in de oven.
9.
Verspreid de spread over een schaal, bestrooi met de achtergehouden bonen en za’atar. Verdeel de pompoen en bloemkool erover. Besprenkel met het tahinsausje, het amandelschaafsel, bosui en peterselie en serveer met de pitabroodjes.